נתחיל ממש מלמעלה.. ונרד בהתאם. בימינו הטכנולוגיה ממש התקדמה ואחד מהכלים המרכזיים יותר שנגישים כבר לכל אחד הוא שירותי הענן בהם משתמשים מהמשתמש הפשוט ועד משרדי הממשלה והחברות המורכבות ביותר. שימוש בשירותים אלו מעניקים לנו גמישות לצד חיסכון בעלויות (לפעמים בטווח הזמן המיידי ולפעמים בטווח הארוך) וזה פוגש אותנו בין אם אנו מגבים את המכשיר הסלולארי שלנו לענן, את התמונות מהפלאפון לענן, שומרים מידע מהמחשב האישי או המשרדי לענן ואפילו מנהלים תשתיות ושירותים מלאים בענן. אחד מהפרויקטים המפורסמים בארץ הנוגעים בענן הוא פרויקט שנקרא "נימבוס" שהוא בעצם המכרז הממשלתי ליישום של טכנולוגיות ענן בממשלת ישראל. המאמר הזה יספק לכם מבט כולל על שירותי ענן, יסביר את המושגים המרכזיים, יתאר את חמשת הרבדים של פרויקט נימבוס (מיועד למשרדי ממשלה), ויידון במתודולוגיות המעבר לענן כולל יתרונות וחסרונות.

 

אז מה זה ענן ? כמובן לא ענן שבשמיים אלא שירות ענן.. שירות זה מספק לנו גישה למשאבים שנמצאים באתר מרוחק, משאבי מחשוב כמו כוח עיבוד, אחסון, רשתות (תקשורת) ותוכנות דרך האינטרנט. יש הרבה חברות שמספקות שירות ענני כשהגדולות ביניהן:

·         GCP – Google Cloud Platform

·         AWS – Amazon Web Services

·         Microsoft – Azure

גוגל מספקת מגוון שירותים כמו מחשוב, אחסון, אנליטיקה, ובינה מלאכותית כאשר הכלים המרכזיים שלה כוללים את BigQuery לניתוח נתונים, Kubernetes Engine לניהול יישומים ו-Ai Platform לפיתוח מודלי בינה מלאכותית.

אמזון מספקת שירותי מחשוב (EC2), אחסון נתונים (S3), שירותי מסדי נתונים (RDS) ועוד רבים נוספים ומאפשרת לנהל יישומים מורכבים לצד ביצוע ניתוח נתונים ואפילו לפתח יישומי Ai.

מיקרוסופט מציעים שירותי וירטואליזציה, אחסון, רשתות ו Ai. חטיבת Azure מתמחה גם בשירותים עסקיים כמו Office 365 ו-Dynamics 365, שירותים אלו אפשרים אינטגרציה קלה עם תשתיות קיימות.

 

מה לגבי אפליקציות ? לספקיות הענן האלו יש חנות אפליקציות שנקרא Marketplace, שירות מקוון שיש בו ספקי צד ג' שמציעים שירותים ומוצרים דיגיטליים. ניתן לרכוש ישירות מהחנות ולהפעיל את השירותים דרך פלטפורמות הענן. השירותים כוללים תוכנות לניהול מערכות, כלים לאבטחת מידע, יישומים עסקיים ועוד..

החנות מספקת מגוון רחב של פתרונות ומאפשרת גישה למוצרים ושירותים שמפותחים על ידי ספק צד ג' יחד עם פתרונות חדשניים ומתקדמים. המוצרים מותקנים בלחיצת כפתור ישירות לחשבון הענן וחוסכים בכך המון זמן עבודה ובמיוחד כשהן מותקנים לפי ה Best Practice, נבדקו ואומתו על ידי ספקיות הענן ומבטיחים שימוש בטוח ואמין יחד עם כלים לניהול הרישוי והתמיכה הטכנית המתקדמת. יש מגוון מודלים בתמחור כולל תשלום לפי שימוש \ לפי מנוי – מאפשר לנו חיסכון בעלויות והתאמת רישוי לפי צורך.

החנויות של ספקיות הענן הגדולות מהוות מקור חיוני לשירותים ויישומים ויתרון עצום לרכש ומימוש, מאפשרות גישה מהירה לדיגיטציה, ניהול כלכלי של ההוצאות וניצול מיטבי של הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בשוק.

·         Amazon Web Services (AWS) Marketplace

·         Microsoft Azure Marketplace

·         Google Cloud Marketplace

 

 

קצת על איך הענן פוגש את המדינה שלנו, מדינת ישראל הקימה פרויקט בשנת 2019 שנקרא "נימבוס". מטרת הפרויקט לספק שירותי ענן ציבורי יחד עם טכנולוגיה מתקדמת עבור ממשלת ישראל. את הפרויקט בנו לפי רבדים:

1.      אספקת שירותי ענן ציבורי – ערוץ מרכזי לרכישת שירותי הענן הציבורי. הספקיות הזוכות AWS & GCP הקימו חוות שרתים ייעודית בישראל עבור פרויקט זה.

2.      Cloud Center of Excellence (CCoE) – שירותי תמיכה במשרדי הממשלה במעבר לענן באמצעות מרכז ידע מקצועי המציע ליווי, הדרכה והגדרת אסטרטגיות לניהול תהליכי המעבר.

3.      שירותי ייעוץ והגירה לענן – שירותים מקצועיים לייעוץ וליווי משרדי הממשלה בתהליך המעבר לענן, כולל הגירת מערכות קיימות בשיטה יעילה ומודרנית.

4.      כלכלת ענן (FinOps) – ניהול כלכלי של השימוש בענן, כולל ניטור, אופטימיזציה ותכנון של השימושים וההוצאות בענן תוך שימוש בכלים מתקדמים לניהול ההוצאות.

5.      ה Market Place – חנות מקוונת המאפשרת רכישת שירותים נוספים מספקי צד ג' מה שמאפשר למשרדים לגשת למגוון רחב של שירותים נוספים.

מדיניות המעבר לענן כוללת מגוון כללים והנחיות שנועדו לסייע לארגונים ולמשרדי ממשלה במעבר לתשתיות ענן. המדיניות כוללת הגדרת מטרות, ניהול סיכונים, שמירה על אבטחת מידע ותאימות לתקנים ורגולציות.

מה לגבי יתרונות וחסרונות ? חלק נראה בטווח המיידי וחלק בטווח הארוך

חסכון בעלויות, גמישות, גדילה, נגישות, שיתופיות.

מול תלות בספק שירותי ענן, חששות אבטחה ופרטיות, עמידה ברגולציה.

 

כשבוחרים לעלות לענן צריך לבחור עם איזה סוג של שירות אנו רוצים לעלות לענן

Infrastructure as a Service (IaaS) – מספק גישה לתשתיות מחשוב כמו שרתים, אחסון ורשתות בצורה וירטואלית. המשתמשים יכולים להפעיל מערכות הפעלה, תוכנות ויישומים על גבי התשתית הווירטואלית הזו.

יתרון – מהיר, גמישות, עלויות, ניהול עצמי.

חסרון – תלות בספק, ביצועים, אופטימיזציה מוגבלת, מורכבות בניהול.

דוגמה נפוצהLift And Shift – לכבות שרת בחוות השרתים, להעתיק לענן ולהדליק (ללא שינוי משמעותי בקוד או בארכיטקטורה).

 

Platform as a Service (PaaS) – מספק פלטפורמה לפיתוח, בדיקה והפעלה של יישומים בלי הצורך לנהל את התשתיות (שרתים או מערכות הפעלה).

יתרון – פיתוח בקלות יותר, אינטגרציה קלה, זמינות גבוהה.

חסרון – תלות בספק, מוגבלות בהתאמה אישית.

דוגמה נפוצה – מעבר מפיתוח יישומים על שרתים פנימיים ל – Google App Engine או AWS Elastic Beanstalk.

 

Software as a Service (SaaS) מאפשר שימוש בתוכנות המופעלות ומתוחזקות על ידי ספקית הענן ונגיש דרך האינטרנט.

יתרוןגישה מכל מקום, עדכונים אוטומטיים, חסכון בעלויות.

חסרון – שליטה מוגבלת, תלות בספק.

דוגמה נפוצה – מעבר משימוש במערכת ERP פנימית למערכת מבוססת SaaS כמו Salesforce או Microsoft Dynamics 365.

 

כשמעלים שירות לענן, יש שיטות עליה שונות כמו לדוגמה Lift And Shift יש לנו את:

·        Refactor שינוי חלקי של הקוד והארכיטקטורה כדי להתאים לענן ולנצל שירותים מתקדמים יותר. מקנה לנו ניצול מיטבי לצד ביצועים טובים יותר.

·        Rebuild בנייה מחדש של היישום בענן כדי לנצל את כל היתרונות של הענן. מקנה אופטימיזציה מלאה, גמישות, שדרוגים קלים.

 

 

המעבר לענן מחייב תכנון יסודי ושיקול דעת מעמיק. 

חשוב לפעול בשיתוף פעולה עם מומחים בתחום ולוודא שהמהלך מתבצע בצורה שתומכת באסטרטגיה הכללית של
הארגון.

 

——

נכתב על ידי: רז זדה, תום מלכה ואושר עשור.