מכירים את זה שאתם מחפשים משהו בגוגל או ברשתות החברתיות ואחר כך כל הפרסומות בכל הפלטפורמות מותאמות למה שחיפשתם? קרה לכם שבאתרי טיסות מחירי הטיסות שונים לאותה הטיסה אך אם תחפשו שוב המחיר כנראה שהמחיר יהיה יקר יותר ?
כל זה נובע מגלישה מזוהה לאתרי אינטרנט שאוספים עליכם את המידע שלכם וממקדים אתכם אל מול מפרסמים שונים. תחום הפרסום והשיווק הוא סיבה אחת מיני רבות שבגללה כדאי לגלוש בצורה אנונימית.
אז מהי גלישה אנונימית?
גלישה אנונימית היא תהליך בו המשתמש גולש באינטרנט בלי להשאיר עקבות דיגיטליות שמאפשרות לזהות אותו או לשייך אליו צורות שימוש, התהליך בין היתר כולל הסתרה של כתובות IP (הכתובת של המחשב) וכמובן ניתוק מכל מיני שירותים מזוהים בהם אתם משתמשים כמו GOOGLE או פייסבוק.
לגלישה אנונימית צריכה להיות אסטרטגייה ברורה והיא לא מתאימה לגלישה קבועה בטח אם אתם מזוהים ברשתות חברתיות או אל מול ספקיות תוכן.
בדרך כלל נשתמש בגלישה אנונימית כאשר נרצה לחפש משהו שלא ירדוף אותנו אחר כך בכל פרסומת, כדי לוודא סטיית מחירים לאותו מוצר – לפעמים אפילו באותו האתר וכשנרצה לעשות פעולות שאינן מזוהות – כחוקרי אבטחת מידע הכלי הזה נדרש לא פעם.
איזה עקבות דיגטליות יכולות להיות לנו ברשת ?
1. כתובת IP – מזהה תקשורת אשר מאפשר לשרתים ולשירותים אליהם אנחנו פונים לדעת כיצד לחזור אלינו ולהחזיר לנו את המידע.
2. עוגיות – לעוגיות מספר שימושים אך השימוש העיקרי של העוגיה זה מזהה ההתחברות שלנו לאתרים אחרי ההתחברות. במרבית האתרים בעולם יצטרפו גם עוגיות של גוגל שמבצעות עלינו אנליטיקות רבות.
3. User-Agent – כותר שמצטרף לכל בקשה בפניות לאתרים ובעצם אומר לאתר איך להתנהג איתנו ואיזה מידע להציג לנו בעקבות סוג הדפדפן או המכשיר ממנו אנו גולשים.
לאתרים רבים יש יכולות לאסוף עוד המון מידע עלינו כמו גודל המסך שלנו בעת גלישה במסך מלא, מפות חום, היכן העכבר שלנו היה יותר והיכן פחות (יכולת לזהות אילו תכנים היו באותו זמן באותו מקום ולשייך אותם אלינו) ועוד מגוון רחב של שיטות לאיסוף מידע על התנהגות המשתמש ותחומי העניין שלו.
אז איך להימנע ? על ידי הסתרת ה IP – יש מגוון טכניקות להסתיר את כתובת ה IP שלנו , שתי הדרכים הנפוצות ביותר :
שימוש במוצר VPN – חיבור לסביבה וירטואלית ייעודית – המחשב שלנו הופך להיות חלק מאותה הרשת אליה התחברנו וכתובת הIP דרכה נצא לאינטרנט תהיה שייכת לאותה הרשת אליה התחברנו (גלישה אנונימית זה רק שימוש אחד מיני רבים שיש לשירות VPN, השימוש הנפוץ ביותר הוא התחברות מרחוק לרשת של המשרד לדוגמה).
קשה לבוא ולהמליץ על שירות VPN חינמי, התפיסה בתחום אבטחת המידע אומר "אם המוצר בחינם כנראה שאתם המוצר", אנו אישית עובדים עם Nord VPN שהוא מוצר בתשלום אך אין ערובה לכך שזה לא מוצר שמישהו עוקב אחרי הפעילות מאחורי הקלעים.
יש דפדפנים שמכילים בתוכם יכולות של VPN כמו OPERA או BRAVE שכל מה שצריך זה להפעיל כפתור ואתם תזוהו עם כתובת IP אחרת.
שימוש בשרת פרוקסי או ברשת פרוקסי – שרת מתווך שאנחנו עוברים דרכו בדרך ובעצם כתובת ה IP שתזדהה אל מול השרת תיהיה הכתובת של הפרוקסי ולא הכתובת שלכם.
בעבר חוקרים גילו שעדיין ניתן להתחקות אחרי הגלישה ויצרו רשת פרוקסיים דינאמיים או בשם המוכר יותר TOR – באמצעות דפדפן ייעודי קם חיבור של רשת פרוקסיים שמשתנה בכל חיבור והשרשרת הזאת מקשה מאוד את זיהוי הגולש.
כל מה שצריך זה להוריד את דפדפן TOR ולגלוש, כן ככה גם ניתן לגלוש לאתרים ברשת הדארקנט, ועל אף השם המפחיד הגלישה בדרקנט אינה מהווה עבירה על החוק בטח שיש שם גם אתרים לגיטימיים. צריכת תכנים מפוקפקים מאתרים מפוקפקים יכולה להוות עבירה על החוק!
למשתמש הפשוט שאין לו סיבה להסתיר את ה IP שלו ניתן להשתמש בתצורת גלישה מסוג Incognito המאפשרת גלישה יחסית פרטית ולא חושפת מידע אודותיכם – לכל פתיחה מחדש של הדפדפן בתצורה של INCOGNITO תאפשר גלישה נקייה ללא כל עוגיות שהדפדפן מכיר ושמר אך עם זאת עדיף לא לערבב גלישה אנונימית עם התחברות לרשתות חברתיות.
במחשב. דפדפן Chrome \ Edge – לפתוח את הדפדפן ואז ללחוץ במקלדת על Ctrl + Shift + N או על השלוש נקודדות בדפדפן למעלה, יפתח תפריט ובו נבחר חלון אנונימי חדש.
בסלולאר. דפדפן Chrome – ללחוץ על הכפתור המציג את כלל החלונות, למעלה יהיה אייקון של כובע ומשקפיים. או שלוש נקודות ולבחור במצב גלישה סודי או לשונית כלל החלונות ואז "הפעל מצב סודי".